Ramp 1953
Zoals je waarschijnlijk wel weet, werd het Zuidwesten van Nederland in 1953 getroffen door een enorme ramp. In de nacht van 31 januari op 1 februari stormde het heel hard. Het zeewater kwam daardoor erg hoog. Zo hoog dat het op een heleboel plaatsen over de dijken heen spoelde. Daardoor kwamen er gaten in de dijken. Het water kon zo naar binnen stromen. De laaggelegen polders kwamen onder water te staan. Honderden mensen verdronken. Andere konden zich met bootjes redden. Of ze gingen op zolder of zelfs op het dak zitten, wachtend op hulp.
Veel eilanden liepen onder water; op veel plaatsen kun je nog sporen van die ramp tegenkomen. Vooral op Schouwen-Duiveland. Dat eiland werd heel erg getroffen.
In de expo “Ramp 1953” vertellen ooggetuigen in geluids- en beeldfragmenten van hun schokkende ervaring in de koude februari-nacht van 1953. Mensen verloren al hun bezittingen en treurden om de 1836 slachtoffers. Expo “Ramp 1953” is geen technisch overzicht, maar een menselijk verslag, samengesteld aan de hand van gesprekken met familieleden van slachtoffers, redders en politici uit die tijd, aangevuld met authentieke radioverslagen.